Η μέθοδος Pilates είναι μία μορφή σωματικής άσκησης που επικεντρώνεται στη σωστή στάση του σώματος, τη σταθεροποίηση του κορμού, την ισορροπία, τον έλεγχο, τη δύναμη, την ευλυγισία και τη σωστή αναπνοή. Αρχικά η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε αμιγώς για θεραπευτικούς σκοπούς, σε συνδυασμό με την κλασική φυσιοθεραπεία, ως μέσο αποκατάστασης από τραυματισμούς. Σταδιακά εξελίχθηκε και εμπλουτίστηκε και συνεπώς καθιερώθηκε ως μέθοδος άσκησης του μέσου πληθυσμού, των αθλητών, των χορευτών και όσων επιθυμούν μια ιδιαίτερη και ποιοτική προσέγγιση στη σωματική τους άσκηση.

Ο ίδιος, ο J. Pilates χαρακτήρισε τη μέθοδό του: «Ήπια για τις εγκύους, ασφαλής για τους υπερήλικες, δυναμική για αθλητές και χορευτές».

Η μέθοδος Clinical Pilates εστιάζεται σε άτομα που χρειάζονται μία εξειδικευμένη προσέγγιση στη συνολική τους θεραπευτική αντιμετώπιση, αναφερόμενοι κυρίως σε μυοσκελετικά προβλήματα, τραυματισμούς ή ιδιομορφίες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει τη σημαντική συνεισφορά των εν τω βάθει μυών του κορμού στη σταθεροποίηση και αποκατάσταση ατόμων με χρόνιο πόνο στη μέση, αυχενική συνδρομή, πόνους στα ισχία ή στην περιοχή της πλάτης. Το Clinical Pilates μπορεί να βοηθήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων και παθήσεων, από τις απλές ημικρανίες και τους πονοκέφαλους, την αστάθεια, τη χρόνια κόπωση, αναπνευστικά προβλήματα, μέχρι τις πιο σοβαρές μετεγχειρητικές και μετατραυματικές καταστάσεις

Η μέθοδος Clinical Pilates επικεντρώνεται στην επανεκπαίδευση των σταθεροποιητών του κορμού (εν τω βάθει κοιλιακοί και ραχιαίοι), παράλληλα με τη βελτίωση συνολικά της στάσης του σώματος, της δύναμης και της ευλυγισίας. Έτσι, επιτυγχάνεται σταδιακά ολοκλήρωση του προγράμματος αποκατάστασης του ασθενούς και η επαναφορά του στην καθημερινότητα.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ!